ADÃO BARBERSHOP

 

Barbearia Adão, the oldest barber shop in Odivelas was born in the 1960s in the historic center, next to the D. Dinis Monastery.
Originally the barber shop was located at nº 7 of Largo Dom Dinis in a very small space, later it was expanded to Rua do Neto.
The program's premise was to move the barber shop to the space adjacent to the existing one, this being a space for residential use also with access to Largo Dom Dinis and Rua Neto, but with a significantly larger area that would allow to expand the existing barber shop space and still create a space to serve wine and beer to Customers.

The project is divided into 3 spaces, the waiting room, the barber shop and the wine shop. By "reading" the existing space and the identity of the barber shop, we created a project where the sensory perception of the materials and the unconscious transport to other associated spaces was fundamental for us.
In this way, the waiting room designed in the old kitchen, allows us to indirectly "read" the old space, by maintaining the floor and chimney and by recreating the tiled walls. The wine shop also allows us to indirectly "read" the old taverns, by the lioz floor, by the creation of a wash sink and by the brass cube that represents the service benches here. The barbershop, which is the space between the other two (waiting room and wine shop), ends up having a floor also in hydraulic mosaic that marks the work area and the design and materials of the countertop and washbasins refer us to an identity almost " popular ", being able to" read "a wash tank in the washbasins, or on the wooden countertops, the old grocery cabinets.
In addition we wanted to create some surprise moments along the space path, such as the "Voyeur" moment, which allows us to see from the barbershop the wine shop and vice versa, allowing control of the entrances, and also to create an implicit visual effect in the succession of openings of round spans on the existing wall.


LOCATION  .  Odivelas, Portugal

CONCLUDED  .  2021

CONSTRUCTION AREA  .  60m2

ARCHITECTURE  .   Manuel Cachão Tojal

ARCHITECTURE TEAM  .   Paul Marques

MAIN CONTRACTOR .   Betalist

PHOTOGRAPHY  .  Francisco Nogueira 

Façade_Website.JPG
ManuelTojalBarbearia0241.jpg
ManuelTojalBarbearia0307.jpg
ManuelTojalBarbearia0277.jpg
ManuelTojalBarbearia0283.jpg
ManuelTojalBarbearia0373.jpg
ManuelTojalBarbearia0001.jpg
ManuelTojalBarbearia0400.jpg
ManuelTojalBarbearia0049.jpg
ManuelTojalBarbearia0478.jpg
ManuelTojalBarbearia0211.jpg
ManuelTojalBarbearia0360.jpg
ManuelTojalBarbearia0446.jpg
ManuelTojalBarbearia0463.jpg
ManuelTojalBarbearia0225.jpg
ManuelTojalBarbearia0416.jpg
ManuelTojalBarbearia0134.jpg
ManuelTojalBarbearia0195.jpg
ManuelTojalBarbearia0342.jpg
ManuelTojalBarbearia0327.jpg

© 2021 manueltojalarchitectsstudio