CHANCA HOUSE

Located in a valley on top of a rock, this house, previously in ruins, it opens up completely to the outside, establishing a spatial continuity between the field and the house.
Conceptually, the existing ruin is assumed as a shell, where inside is born a new volume of wood that receives the private program.
The big window of the living area allows you to increase the area to the terrace and bring light into the house. The existing fireplace brings light  to the toilet, giving to all internal spaces a relation with the outside.
The idea to use wood in the ceiling, interior walls, doors and windows aims to contrast with the cold of the existing stone walls. The concrete floor and manual tile reflect the typical and vernacular identity of preexisting home.
The small details, from the gate, the light holes in the chimney and the use of green, have the purpose to reach the Sintra aesthetic that resides in our imagination.

 

LOCATION  .  Chanca, Mafra, Portugal

CONCLUDED  .  2015

CONSTRUCTION AREA  .  100m2

ARCHITECTURE  .   Manuel Cachão Tojal

MAIN CONTRACTOR  .   Betalist

PHOTOGRAPHY   .  Francisco Nogueira 

PRIZE  .   Finalist Project PNAM 2017

chanca_blackandwhite.jpg
facebook_logo.jpg
08MTojalChanca368.jpg
50MTojalChanca686.jpg
03MTojalChanca024.jpg
09MTojalChanca351.jpg
11MTojalChanca063.jpg
12MTojalChanca219.jpg
27MTojalChanca273.jpg
23MTojalChanca245.jpg
28MTojalChanca570.jpg
33MTojalChanca537.jpg
31MTojalChanca479.jpg
37MTojalChanca560.jpg
40MTojalChanca675.jpg
21MTojalChanca605.jpg
13MTojalChanca076.jpg

© 2021 manueltojalarchitectsstudio